CHRISTOFFEL | DIENSTBAAR ZIJN AAN HET KIND IN JEZELF

 

'De Mens' met de sterke wil en de krachtige uitdrukking in de stof. Hij wilde de sterkste macht die er bestaat dienstbaar zijn. Eerst z'n Vader, toen de Landheer, dan de Koning, toen de Keizer; deze had angst voor de Duivel.

 

Christoffel zocht en vond de Duivel. Op een nacht bij het kruisbeeld sidderde de Duivel. Hij, Christoffel, wilde God dienen. Hij nam de opdracht aan om mensen over de rivier te dragen.

 

Symboliek:

De rivier als wereldstroom, de gevoelens en meningen van de medemens, waardoor de eigen mening beïnvloed wordt, of zelfs helemaal onderuit gehaald wordt.

 

Na lange tijd mensen te dragen en te begeleiden door deze stroom (als een rivier) en hun weer op de andere vaste wal te hebben gezet, komt Christoffel bij het moeilijkste, het kleine kind, het kindje Gods. Het dragen van z'n eigen Gods-vonk in het moment nu 'dat' over de stroom van gevoelens en meningen te dragen. Je eigen waarheid en sympathie over de stroom van gevoelens en meningen te dragen, rechtop te blijven, bleek en blijkt de zwaarste taak.